80'li yıllarda TRT'de Ziyaretçiler ile başlayan yabancı dizi izleme sevdam hala devam etmekte,
Ziyaretçiler, içimizde yaşayan uzaylılardı bizden farklı görünmüyorlardı ancak, derileri soyulduğunda alttan yeşil bir beden çıkıyordu ve çıtır çıtır kuyruklarından tuttukları beyaz kobay fareyi bayram şekeri gibi yiyorlardı. Sanırım en etkileyici sahne de bu fare yeme sahnesiydi.


85'te ise  Alacakaranlık Kuşağı'nı izlemek için gece geç saatlere kadar beklemek gerekirdi. Fantastik, bilimkurgu, korku ve gerilim ne istersen vardı onda. 


Her bölümünde bir monolog ile açılıp kapanışı başka bir monolog ile yapılan dizi her bölümde farklı bir konu işlemesi ve her bölümde farklı oyuncuların canlandırdığı farklı karakterlerin yer alıyordu. Dizi bilim kurgu, fantastik, gerilim ve korku türlerinin hepsini bir arada barındıran çok sevdiğim bir diziydi.


1990'da Twin Peaks, İkiz Tepeler en sevdiğim dizilerdendi yine;
Twin Peaks adlı dizi  lise öğrencisi Laura Palmer’in öldürülmesi ve sonrasında gelişen olayları konu alıyordu. Bu cinayeti çözmek için görevlendirilen FBI ajanı Dale Cooper’in  (Kyle MaçLachlan’ın) kasabaya gelmesiyle sessiz ve sakin görünen kasabada olaylar başlıyordu.


1. Lost




Deli gibi 6 sezonu soluksuz izlemiş biri olarak ilk sezonları şahaneydi.Senaryo muhteşem kurgulanmıştı, bu nasıl düşünülebilir? diyerek izlediğimi hatırlıyorum.  Sonlara doğru çok sapıttı. Ancak sonunu merak ettiğim için izledim. Konusuna gelince;  
LOST Sydney’den Los Angeles’a yapılan bir uçuşun hikayesini anlatarak yola çıktı. Güney Pasifik Okyanusu’nda tropik bir adaya düşen uçaktan kurtulanların yaşadıklarını konu alan bir dizi iken, dünyanın en fazla tanınan bilim kurgu ve fantastik dizisi haline geldi.

Dizinin ilk bölümü 22 Eylül 2004’te yayınlandı. Yaklaşık 18 milyon kişi tarafından izlendi. Kanalın geçirdiği son 4 yılda aldığı en iyi reytinglerdi. Pilot bölümü televizyon tarihinin en pahalı yapımlarından biriydi. 10 milyon $’a mal olmuştu.  İlk sezonun çekimleri için 50 milyon$ harcandı. 23 Mayıs 2010’da sona erdiğinde 6 sezon ve 121 bölüm oynamıştı.

2. Homeland

Homeland'da nefesimi tutup peş peşe birkaç bölüm izlediğim bir diziydi.Özellikle Carrie bir çok ekz altın küre ödülü aldı bu rolüyle.

Nicholas Brody 2003'ten beri kayıp bir deniz çavuşudur ve öldü diye biliniyordur. Fakat Brody, 8 yıl sonra bir tatbikatta terorist sığınma evinde bulunur ve devlet tarafından "kahraman" olarak nitelendirilir. Carrie Anderson bir CIA memurudur ve Brody'nin El Kaide'ye çalıştığını, onlarla iş birliği yaptığını ve ABD'ye saldırı gerçekleştirme planları olduğunu düşünmektedir.


3. Fringe


FBI dünya çapında açıklanamayan olayları aydınlatmak için Boston, Massachusett merkezli Fringe adında bir ekip kurmuştur. Bu açıklanamayan esrarengiz olaylara örnek vermek gerekirse yeni doğan bir bebeğin inanılmaz derecede hızlı büyüyerek (5 dakika gibi bir sürede) yaşlanarak ölmesi verilebilir. FBI’da özel ajan olarak görev alan Olivia Dunham, metafizik üzerine araştırmalarda bulunan bilim adamı Walter Bishop ve bilim adamının oğlu Peter Bishop’ın esrarengiz olayları araştırması konu edilen dizinin yapımcıları diziyi The X-Files’dan ilham alarak tasarladıklarını ancak çok farklı bir tarza döndüğünü belirtmiştir. Fringe dizisinde esrarengiz olaylar, hastalıklar, paralel evren gibi bir çok konu işlenmektedir.

4. Once Upon A Time


Cindrella'dan Pinokyo'ya, Pamuk Prenses'e birçok masal kahramanını iç içe geçmiş hikayesiyle barındıran fantastik bir dizi, Once Upon A Time.
28 yaşındaki Emma Swan terkedildiğinde bebekti. Laneti kırması için dünyaya gönderilen Emma'nın bu sihirli dünyadan haberi olmasa da, 10 yaşındaki oğlu Henry her şeyi biliyor. Geri kalan tek şey ise Emma'yı ikna etmek..



5. Flash Forward

Dünyada tüm insanlar birdenbire bayılır. 2 dakika 17 saniye boyunca baygın kalırlar. Baygınlıkları boyunca bulundukları zamandan 6 ay sonraki hayatlarında 29 Nisan 2010 günü saat 10:00’da (amerikan saati ile) ne yaşadıklarını görürler (daha çok gelecekte geçen bir anılarını hatırlar gibidirler). Kendilerine geldiklerinde dünyada birçok kaza ve patlama olmuştur. Zira, işleri başındaki ya da direksiyon arkasındaki birçok insanın bir anda bilincini yitirmesi çeşitli kazalara yol açmıştır. Başta FBI ajanlarımız Mark Benford ile Demetri Noh olmak üzere, dünya üzerinde birçok kişi bu olayın neden olduğunu anlamaya ve 29 Nisan’da ne olacağını, birbirlerinin gelecekteki hikayelerini birleştirerek bulmaya çalışmaktadır.


6. Stranger Things


 Stranger Things; Will adında 12 yaşında hayat dolu bir çocuğun, bir anda ortadan kaybolmasıyla başlıyor.Farklı kollardan aramalar başlatılmasına rağmen, Will’in kayboluşuyla ilgili belirgin bir iz bulunamıyor. Fakat tam arama ekipleri vazgeçtiği sırada gizemli bir kız ortaya çıkıyor ve olaylar tamamıyla farklı bir boyut kazanıyor.
Will gibi bir anda ortadan kaybolan ve yıllar sonra geri dönen bu kız, küçük çocuğun bulunabilmesi için bir umut ışığı haline geliyor. Ancak daha sonra devlet eliyle yapılan gizli deneylerden korkutucu doğaüstü güçlere uzanan bu gizem dolu hikaye, git gide daha da karmaşık bir hal alıyor.

7. Dr. House


New Jersey eyaletindeki bir hastanede bulaşıcı hastalıklar konusunda uzman doktor Gregory House ve üç kişilik ekibinin hastanede başlarından geçen olaylar anlatılmaktadır.Tanı koyma bölümünde Nefroloji ve Enfeksiyon hastalıkları uzmanı olan doktorumuz ağrı kesici bağımlısı, zeki ve böbürlenmeyi seven biridir. Piano çalmayı, beyzbol izlemeyi sevmenin yanında game boy oynamaya da bayılır.

8. Sense 8

Bu dizide dünyanın 8 farklı noktasında yaşayan ve gizemli bir şekilde birbirleriyle  zihinsel ve duygusal bağlantıları olan 8 ayrı kişinin (Capheus, Sun, Nomi, Kala, Riley, Wolfgang, Lito ve Will) hikayesini anlatan bilim kurgu, drama türünde bir dizi.
Konusu Birleşik Krallık, Mexico City, Seoul, Mumbai, Berlin, Nairobi, San Francisco ve Chicago’da geçen dizi her bölümde buralarda yaşayan karakterleri yakından tanıtacak. Bu 8 kişiden bazıları bir araya gelmek için uğraşırken, bazıları ise birbirini öldürmeye çalışacak.

9. Under The Dome

Güzel, güneşli ve tamamen sakin bir bahar gününde, Maine’deki Chester’s Mills isimli küçük kasabanın dünyayla olan bütün bağlantısı, açıklanamayan görünmez bir güç alanı tarafından aniden kesilir. Uçaklar görünmez bir kalkana çarpar, şiddetli bir yağmur önüne geleni yıkıp yerle bir eder. Havadan kasabaya düşen, yanan uçak parçaları vardır. Kubbe yavaş yavaş alçalırken bahçevanın eli kopar. Arabalar infilak eder. Aileler birbirinden kaçar, herkes panik içindedir. Hiç kimse bu kalkanın nedenini, neden, ne zaman geldiğini ve ne zaman ortadan kalkacağını bilemez. 


10. Person of Interest

Zengin bir adam olan Mr. Finch, suçları önlemeyi hedefleyen bir bilgisayar programı geliştirir. Ancak programı hayata geçirebilmesi için, bir başkasına ihtiyaç duyar. Kayıtlara göre ölü görünen eski CIA ajanı Reese, tam Mr. Finch'in aradığı adamdır. İlginç bir ikili oluşturan Mr. Finch ve Resee, suçları önlemek adına güçlerini birleştirir.


9 Yorumlar

  1. List ve fringe ı izledim ve ikisinide çok sevdim . Daha önceki dizi yorumlarında sense 8 i beğendiğini yazmışsın ona başladım şimdi de:)

    YanıtlaSil
  2. aralarında tek izlediğim Lost. Diğerlerine de bakacağım...

    YanıtlaSil
  3. ben bu tarz dizileri seviyorum kadriye
    senin de beğeneceğine eminim

    Arif Öztürk; diğerlerini de tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  4. Once Upon a Time izlediklerim arasında en fazla farka sahip diziydi. Tüm masalları birbiriyle bağlantılı hale getirmeleri müthişti. Belki izlemişsindir; ama Lie to Me'yi öneriyoum. Bende bağımlılık yapmıştı. Seveceğin bir tarz gibi geldi.

    YanıtlaSil
  5. Dr. House ve Sense8 benim de favorilerim arasında.

    YanıtlaSil
  6. Dizilerin çoğunu isim olarak biliyorum, eskiden izlediklerim vardı ama artık neredeyse yok.

    YanıtlaSil
  7. Lost' un finali tam bir hayal kırıklığı olmuştu benim için
    . Ben de Alacakaranlık Kuşağı na bayılırdım o zamanlar. ☺

    YanıtlaSil
  8. sevgili irem önerini yazdım hemen bakacağım teşekkür ediyorum :)

    bir tutam karınca; haklısın çok başarılı diziler ikisi de

    semi; onları izleyince türkler dizi yapamıyor diyor insan türk dizilerinden en sevdiğim vatanım sensin oldu en son

    hayat izlerim; lost tam bir hayal kırıklığıydı son sezonu benim için de . alacakaranlık kuşağının tadı hiç birinde yok sanki belki de daha önce öyle bir film izlemediğimdendir .))

    YanıtlaSil
  9. twilight, twin, fringe, stranger things, sense 8. bunları pek severiiim. heey sen bunları sevdiğine göreeee, bendeki "diziler" başlığını mutlaka ziyaret etmelisin. çok benziyo dizi zevklerimiz. bende ayrıca bir de kore durumu var ama diğerleri aynıı. mesela şimdiden sana, true detective, mentalist, iki tane söleyim ama dizi isteyince bak sen bendeki başlığaaa :)

    YanıtlaSil